sâmbătă , 24 februarie 2018

Un moldovean a inventat molecula anticancer

Molecula anticancer, iventată de un chimist moldovean, ar putea contribui la crearea unui medicament care să trateze tumorile. O parte din teste au fost realizate pe celule vii în Canada, iar de doi ani, acestea sunt efectuate şi la Universitatea de Medicină din Capitală.
Testele au demonstrat că molecula descoperită de Aurelian Gulea poate ucide cancerul fără să afecteze celulele sănătoase.
„Ceea ce am făcut noi este vorba despre o nouă generaţie de medicamente. Scopul nostru a fost de a căpăta nişte inhibitori, care să fie mai puţin toxici şi mult mai active”, spune chimistul Aurelian Gulea.
Savantul a testat peste 600 de substanţe pentru a obţine formula de inhibare a celulelor canceroase, scrie publika.md.
„Cancerul mamar, sau cancerul la prostată sau leucemie sau cancerul la ficat, pentru fiecare se găsesc substanţe specifice sau mai bine zis ţintă, care să poată omorî aceste celule dacă substanţele nu sunt nocive pentru organism, ele pot fi recomandate ca medicament”, mai spune Aurelian Gulea.
La crearea acestei molecule s-a muncit în laboratoare 20 de ani. Un medicament anticancer ar putea ajunge în farmacii în aproximativ 3 ani.
„Îl aşteptăm. Îl aşteaptă cei care sunt bolnavi în special. Este o mândrie pentru noi că iată s-a găsit un savant, care a făcut o asemenea descoperire”, spune un bărbat.
Costul tratamentului împotriva cancerului ar putea ajunge la aproximativ 10.000 de lei.

Check Also

drum_taxa

Moldova și România au convenit să atragă investiții europene în infrastructura transporturilor

Republica Moldova și România au convenit să atragă investiții europene în domeniul infrastructurii transportului și …