sâmbătă , 24 februarie 2018

Programul Compact simplifică procedurile de acordare a creditelor pentru fermieri

Agricultorii moldoveni vor putea obţine credite de până la cinci mii de dolari în cadrul programului Compact. Până acum, suma minimă a împrumuturilor era de 20 de mii de dolari. Modificarea condiţiilor de creditare are scopul de a spori accesul micilor întreprinzători la credite. Fermierii care au beneficiat deja de sprijin în cadrul acestui program spun că mulţumiţi de rezultatele investiţiilor. 

Mihai Efros creşte fructe şi legume de aproape 15 ani. O parte din producţie o exportă în Rusia şi ţările Uniunii Europene. Vânzarea fructelor iarna aduce un profit mai mare. Iată de ce, fermierul a luat un împrumut de 60 mii de dolari pentru echiparea depozitelor frigorifice. „Dispunem acum de patru camere frigorifice, în care păstrăm mere, struguri şi legume. Investiţiile s-au dovedit profitabile şi intenţionăm  să sporim producerea”, a spus acesta.   


Până acum, 23 de întreprinzători au beneficiat de credite în sumă totală de cinci milioane de dolari în cadrul programului Compact, finanţat de guvernul SUA. După modificarea condiţiilor de acordare a împrumuturilor, managerii acestui proiect se aşteaptă la creşterea solicitărilor de la fermieri.

Suma maximă a împrumuturilor în cadrul programului "Compact" a rămas la nivelul de 600 de mii de dolari. Termenul de rambursare variază între trei şi şapte ani. Marfa procurată în cadrul programului Compact este scutită de TVA şi taxe vamale.

Programul de credite Compact are o valoare de 12 milioane USD și a fost lansat în toamna anului 2011. Pînă în prezent au fost debursate 26 de credite în sumă totală ce depășește 4,7 milioane USD.

Check Also

drum_taxa

Moldova și România au convenit să atragă investiții europene în infrastructura transporturilor

Republica Moldova și România au convenit să atragă investiții europene în domeniul infrastructurii transportului și …