sâmbătă , 24 februarie 2018

Guvernul către migranţi: Veniţi acasă să dezvoltaţi ţara!


Guvernul îndeamnă cetăţenii moldoveni care muncesc în străinătate să se întoarcă acasă şi să contribuie la dezvoltarea ţării. Pentru a facilita acest proces, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a elaborat un plan de reintegrare a migranţilor în societate.
Planul de politici publice se axează pe trei opţiuni. „Prima este atunci când guvernul nu se implică suplimentar în elaborarea unei politici care ar putea să stimuleze cumva revenirea, a doua am pus-o acordarea unei indemnizaţii şi a treia – crearea unor birouri de consultaţie în domeniul migraţiei şi reintegrării”, a declarat Oxana Boeştean, consultant la Ministerul Muncii.
Autorităţile estimează că migranţii reîntorşi reprezintă aproximativ 3 la sută din populaţia activă, cu vârstele cuprinse între 15 şi 64 de ani. Cei mai mulţi sunt bărbaţi din mediul rural. Dintre cei care au revenit în ţară, puţin peste 40 la sută au o ocupaţie stabilă. Mai mult de o treime sunt însă şomeri sau muncesc ocazional.
Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Muncii recomandă autorităţilor să modifice condiţiile de angajare. „Instituţiile statului trebuie să abordeze politici care ar extinde reţeaua de servicii în toată ţara, la fel de importante sunt şi alte aspecte, cum ar fi educaţia”, a spus Oxana Lipcanu, coordonator naţional la Organizaţia Mondială a Muncii.
Cei mai vulnerabili pe piaţa muncii sunt tinerii care se întorc din străinătate. Datele Ministerului Muncii arată că, de la începutul anului, aproximativ 21 de mii de moldoveni au primit interdicţie de intrare pe teritoriul Rusiei. Alţi aproape 240 de mii sunt incluşi în grupul de risc.

Check Also

drum_taxa

Moldova și România au convenit să atragă investiții europene în infrastructura transporturilor

Republica Moldova și România au convenit să atragă investiții europene în domeniul infrastructurii transportului și …