sâmbătă , 24 februarie 2018

EXAMENELE DE BAC VOR AVEA CERINŢE ŞI MAI DRASTICE ANUL ACESTA

Se pare că şi în acest an regulile la examenele de bacalaureat vor fi drastice, poate chiar şi mai drastice decît anul trecut. Viceministrului Educației, Igor Grosu, a mentionat ca vor fi introduse noi reguli care vor completa măsurile antifraudă și anticopiat.
Astfel, conform prevederilor Metodologiei de desfășurare a sesiunii de examen, dacă un candidat va fi surprins copiind sau având asupra sa materiale interzise sau va încerca să transmită soluții cu privire la rezolvarea subiectelor, îi vor fi anulate notele la toate probele, nu doar la acea la care a fost comisă frauda.
Elevul va avea posibilitatea să susţină examenul de bacalaureat abia în sesiunea din anul următor. „Această acțiune își propune să descurajeze copierea şi astfel, să creeze condiţii egale pentru candidaţii care doresc să participe la o evaluare obiectivă. Pe această cale, îi îndemn pe toți candidații să se pregătească temeinic pentru bacalaureat și să se bazeze pe cunoștințele și competențele acumulate, pentru că, în caz contrar, risca să piardă un an”, a precizat Grosu.
O altă noutate, prevăzută în metodologie, este că Ministerul Educației va avea posibilitatea să retragă diploma de Bacalaureat dacă ulterior (prin consultarea înregistrărilor video) va constata că un elev a fraudat examenul. „Vom prezenta probele respective în instanțele de judecată și vom insista ca aceasta să retragă diplomele obținute prin înșelăciune”, a adăugat sursa.
Un alt element de noutate este că elevii care vor fi suspectați că au intrat în sala de examen cu materiale interzise vor fi verificați cu detectorul de metale. „Subliniez că această măsură nu va fi aplicată asupra tuturor candidaţilor, ci doar asupra celor care vor încerca să trișeze. Controlul cu detectorul de metale va fi efectuat într-un mod discret, astfel ca să nu distragă atenţia candidaţilor în timpul examenelor”, a precizat Grosu.
Totodată, pe lângă declarația prin care dă asigurări că nu are materiale interzise asupra sa, fiecare elev va semna o declarație că este informat despre faptul că ar putea fi verificat cu detectorul de metale. În cazul în care aparatajul semnalează prezența unui obiect metalic, elevul va trebui să demonstreze că nu are nimic asupra sa. În caz contrar – lucrarea de bacalaureat va fi anulată, iar candidatul va trebui să părăsească sala de examen.
În sesiunea din 2014 a examenelor de BAC va fi mărit numărul asistenților din centrele de Bacalaureat. „De asemenea, ne propunem o dublare a retribuției profesorilor implicați în evaluarea testelor, reducând numărul de lucrări pe care va trebui să le verifice un evaluator într-o oră – de la 4 – la 2 lucrări pe oră. În timpul cel mai apropiat vom opera modificări în hotărârea de guvern care vizează acest exercițiu.
Sursa a precizat că, din testele personalizate ale elevilor nimeni nu poate prelua informație sub nicio formă. Testele din examen vor fi făcute publice doar după ce vor fi anunțate rezultatele.
Amintim că anul trecut circa 40% dintre elevi nu au susţinut examenele de bacalaureat.

Check Also

drum_taxa

Moldova și România au convenit să atragă investiții europene în infrastructura transporturilor

Republica Moldova și România au convenit să atragă investiții europene în domeniul infrastructurii transportului și …